Oslo, 10. rujna 2018.

Dt Metelko-Zgombić u službenom posjetu Norveškoj

Državna tajnica MVEP Andreja Metelko-Zgombić održala je u ponedjeljak, 10. rujna 2018. godine političke konzultacije s državnim tajnikom za Europu norveškog MVP Audunom Halvorsenom te je sudjelovala na seminaru „Prava manjina i migranata u Europi/Minority and Migrant Rights in Europe“ “ u organizaciji Instituta za mirovne studije PRIO i Veleposlanstva RH u Kraljevini Norveškoj.

Državni tajnici Metelko-Zgombić i Halvorsen su se složili da političke konzultacije dalje konkretiziraju bilateralnu suradnju, posebice nakon posjete premijerke Kraljevine Norveške Erne Solberg Hrvatskoj u srpnju 2018. Glavne teme bilateralnih konzultacija su bile migracije, Brexit, kao i pitanje proširenja EU na zemlje Jugoistočne Europe.

Vezano uz pitanje migracija sugovornici su se složili kako je potrebno iznaći zajedničko i dugotrajno rješenja za pitanje legalne i ilegalne migracije. Pitanje Brexita i budući odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom, koji bi mogli biti aktualni i tijekom hrvatskog predsjedavanja EU, posebno je bitno za Norvešku koja povijesno ima vrlo bliske veze s Ujedinjenim Kraljevstvom. Državna tajnica istaknula je pitanje proširenja kao jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU te se Hrvatska, u tom kontekstu, zalaže za što skorije otvaranje pregovora s Makedonijom i Albanijom

Nakon političkih konzultacija je državna tajnica Metelko-Zgombić sudjelovala na seminaru „Prava manjina i migranata u Europi“. Glavni govornik seminara, uz dt Metelko-Zgombić, bio je Thorbjørn Jagland, glavni tajnik Vijeća Europe. U svojem govoru dt Metelko-Zgombić je predstavila prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe, između kojih su i učinkovita zaštita nacionalnih manjina i ranjivih skupina. Ukazala je na dobar pravni okvir i status koje manjine uživaju u Republici Hrvatskoj, uključujući i njihovu parlamentarnu zastupljenost te izložila napore koje Republika Hrvatska sama ulaže vezano uz pitanje migranata, kao i rješenja koja se traže u okviru Europske Unije.