Trondheim, 13. svibnja 2019.

Hrvatska „pametna klupa“ u tehnološkoj prijestolnici Norveške – uspješna inicijativa u okviru gospodarske diplomacije

Kao kruna inicijative Veleposlanstva RH u Oslu usmjerene na osnaživanju percepcije Republike Hrvatske kao nacije poduzetništva i inovacija i ekologije, dana 13. svibnja 2019. godine, u Trondheimu je instalirana „pametna klupa“ STEORA, proizvod mladog i uspješnog poduzetnika Ivana Mrvoša, a kao donacija Grada Splita koji je grad pobratim Trondheimu.

Činjenica da je ovaj visoko-tehnološki hrvatski proizvod instaliran u gradu koji se smatra tehnološkom prijestolnicom Norveške, a ujedno je i sjedište najvećeg nordijskog tehnološkog sveučilišta NTNU, dokaz je da Hrvatsko gospodarstvo i znanost, posebno uz odgovarajuću podršku države, mogu biti konkurentni i u najrazvijenijim državama poput Norveške. 

Inicijativa Veleposlanstva RH u Oslu naišla je na puno razumijevanje vodstva Grada Splita, posebno gradonačelnika Andra Krstulovića Opare, koji je sa suradnicima odmah prepoznao priliku da se Split i Hrvatska prezentiraju u modernom svjetlu te time označe i jednu nove eru suradnje s Trondheimom. Uspješna provedba inicijative rezultat je besprijekorne suradnje Veleposlanstva RH u Oslu, Grada Splita i Trondheima, te proizvođača klupa tvrtke INCLUDE, te brzinom i učinkovitošću provedbe opovrgava često prisutnu percepciju nemogućnosti suradnje javnog i privatnog sektora.

Klupa će u početnoj fazi biti instalirana u novo uređenom centru za inovacije Grada Trondheima, dok će vjerojatno kasnije biti premještana na neko od vrlo frekventnih mjesta kako bi bila izložena što većem broju građana i posjetitelja Trondheima.