Oslo, 29. travnja 2019.

Inovativne tehnologije iz Hrvatske pronalaze put do Norveškog tržišta i kapitala

Povezivanje hrvatske startup zajednice i promoviranje hrvatskih inovativnih tehnologija i projekata u Norveškoj u fokusu su Veleposlanstva RH Oslo već niz godina, a primjetni su i pozitivni rezultati koje u tom kontekstu postižu sve brojniji hrvatski poduzetnici i inovatori.

Najsvježiji primjer je uspjeh Mobile Vehicle Technology (MVT Solutions), hrvatskog startup-a u sferi interneta stvari (IoT), koji je izabran među 20 najboljih startupa u sklopu Nordic Angel Program-a čime je dobio priliku osigurati investiciju norveških poslovnih anđela.

Primjera radi, uspostavljeni su kontakti sa svim relevantnim norveškim  institucijama zaduženima za razvoj poduzetništva i novih tehnologija poput Innovation Norway, Oslo Business Region, StartupLab, a u suradnji s HGK organizirano je nekoliko posjeta hrvatskih gospodarstvenika Norveškoj, kojom prilikom su ostvareni brojni B2B kontakti.
Također, kroz brojne kontakte s lokalnim investicijskim fondovima, te organizatorima značajnih skupova (poput Oslo Innovation Week ili Katapult Future Festival), podignuta je razina svijesti o hrvatskim inovativnim potencijalima i ostvarenjima, što je rezultiralo i konkretnim interesom za Hrvatsku, pa i konkretnim kontaktima i posjetom Hrvatskoj nekih od zainteresiranih norveških investitora.

Brojni su drugi primjeri uspješnih hrvatskih tvrtki u Norveškoj, a pored „tradicionalnih“ sektora pomorstva i energetike, sve je značajnije prisustvo i u „novim“ sektorima poput fintech, biotech te naprednih tehnologija općenito.

Do sada prikupljena iskustva jasno ukazuju da je prodor hrvatskih inovatora i poduzetnika na norveško tržište, te međusobno povezivanje poslovnih, ali akademskih zajednica u najnaprednijim sektorima sasvim moguće. Taj se potencijal može ostvariti u punoj mjeri uz sustavnu podršku kroz sustav gospodarske diplomacije MVEP i HGK, te uz učinkovito korištenje darovnica (npr. program EEA/Norway Grants). Također, ono što je od presudne važnosti za uspjeh na zahtjevnim tržištima poput Norveške, posebice u početnim fazama, jest međusobna podrška i suradnja hrvatskih poduzetnika, odnosno svijest da uspjeh bilo kojeg pojedinog poduzetnika jača sveukupni nacionalni poduzetnički i inovacijski „pedigre“, te time značajno povećava mogućnosti za ostale hrvatske poduzetnike.