Oslo, 27. travnja 2018.

Krležina drama „Kraljevo“ u norveškom nacionalnom kazalištu

U okviru suradnje HNK Zagreb i „Det Norske Teatret“ te projekta koji promovira primjenu novih tehnologija u kazalištu, 27. travnja 2018. održana je premijera „Kraljeva“ Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana. To je prvo postavljanje jednog kapitalnog hrvatskog djela u nacionalnom kazalištu u Kraljevini Norveškoj od samostalnosti. 

Pored I. Buljana, suradnici na projektu su i Ana Savić Gecan (kostimi), Sven Jonke (scenografija), te Mitja Vrhovnik Smrekar (muzika), te glumci i drugi članovi ansambla „Det Norske Teatret“.

S umjetničkog aspekta, predstava je svakako predstavljala izazov kako za glumački tim, tako i za publiku koja je bila uvučena u interakciju od prvog do posljednjeg trenutka. Neskriveni dojmovi norveške publike nakon izvedbe ukazuju da je „Kraljevo“ u trajno naslijeđe „Det Norske Teatret“ donijelo strast i energiju.

Premijera je privukla velik interes publike te je organizator bio prisiljen proširiti gledalište. Pored brojnih gostiju iz svijeta kulture i medija, predstavi su prisustvovali i predstavnici norveških institucija (Ministarstvo kulture i Storting), poslovne zajednice, a također i brojni članovi hrvatske zajednice u Oslu. Nakon premijere održano je prigodno primanje u suorganizaciji VRH Oslo, koje je ovu svečanu i važnu priliku iskoristilo za promociju vina iz Republike Hrvatske.

Norveški mediji pozitivno su izvijestili o premijeri (https://www.aftenposten.no/kultur/i/9mV2o5/Den-siste-kongefesten-Et-gedigent-totimers-fylleslag ), a predstava će ostaje na repertoaru „Det Norske Teatret“ najmanje nekoliko mjeseci https://www.detnorsketeatret.no/framsyningar/den-siste-kongsfesten/ .

S obzirom na uspjeh „Kraljeva“ u Oslu, te recipročno „Per Gynta“ u Zagrebu, ova suradnja HNK Zagreb i „Det Norske Teatret“ vjerojatno je tek početak dugotrajne i plodonosne suradnje koja će i u budućnosti svakako imati oslonac u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvu RH u Kraljevini Norveškoj.