Oslo, 10. svibnja 2017.

Priopćenje za medije

Velik doprinos hrvatskih tvrtki u jednom od najznačajnijih energetskih projekata u Kraljevini Norveškoj – puštanje u pogon 420kV dalekovoda Ørskog – Sogndal, 10. Svibnja 2017., Sogndal

Dana 10. Svibnja 2017. službeno je pušten u pogon 420kV dalekovod Ørskog – Sogndal, jedan od najznačajnijih energetskih projekata u Norveškoj, u provedbi kojeg je vrlo istaknuta uloga hrvatske tvrtke „Dalekovod“, kojoj je ovaj projekt ujedno i najveći do sada u Norveškoj. Doprinos „Dalekovoda“ u pravovremenom dovršetku ovog izuzetno zahtjevnog (klimatski i geo-morfološki uvjeti) je s norveške strane ocijenjen iznimnim, a stručnost i pouzdanost hrvatskog osoblja ocijenjena je najvišim ocjenama. Sve to stvara pretpostavke ne samo za buduće angažmane „Dalekovoda“, već je izvanredna preporuka i za sve hrvatske tvrtke koje imaju ambicija poslovati u energetskom sektoru u Norveškoj. Ceremoniji služenog puštanja u pogon dalekovoda prisustvovali su g. Alen Premužak, predsjednik uprave tvrtke „Dalekovod“ i g. Hrvoje Marušić, veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Norveškoj, uz najviše predstavnike norveških tvrtki i institucija.   

Ovaj projekt iznimno je bitan za središnju Norvešku, jer se njime rješava energetski deficit od čak 7 TWh, što odgovara prosječnoj godišnjoj potrošnji 400.000 domaćinstava. Dovršetak projekta ujedno omogućava puno iskorištavanje potencijala proizvodnje el.energije iz obnovljivih izvora u regijama Møre og Romsdal i Sogn og Fjordane, uz poseban naglasak na hidro-energiju (u planu je izgradnja čak 100 hidro-elektrana manje snage), što će potaknuti ne samo proizvodnju el.energije već i investicijski ciklus i zapošljavanje.

Na poziv norveške strane, a kako bi se naglasio hrvatski doprinos pravovremenoj realizaciji ovog iznimno važnog projekta, ceremoniji je prisustvovao veleposlanik Hrvoje Marušić, koji je prigodu  iskoristio kako bi s predsjednicima uprava Stanett i Siemens Norge, te drugih prisutnih norveških tvrtki, razgovarao o mogućnostima suradnje i s drugim hrvatskim tvrtkama iz tehnološkog sektora, naročito u području ICT, inovativnih rješenja upravljanja mrežama, automatizacije, te vozila i plovila na električni pogon, za što je norveška strana pokazala interes.