Oslo, 30. travnja 2019.

Seminar o europskoj perspektivi Balkana u suorganizaciji VRH Oslo i vodećeg norveškog instituta za međunarodne odnose NUPI

Na inicijativu Veleposlanstva RH u Oslu, a u suorganizaciji s NUPI-jem (vodećim norveškim institutom za međunarodne odnose, www.nupi.no) i Veleposlanstvom Rumunjske u Oslu, 30. travnja 2019. godine održan je vrlo posjećen seminar „The Western Balkans and Europe – Prospects for EU enlargement” u sjedištu NUPI-ja. Ideja o zajedničkoj organizaciji ovog seminara odraz je nastojanja da se pitanje euro-integracije zemalja zapadnog Balkana, koje je uvršteno u prioritete HR PRES 2020, kao i hrvatska stajališta u odnosu na regiju, pravovremeno predstave norveškoj stručnoj javnosti.

Seminar se fokusirao na proširenje Europske unije i ostale izazove s kojima se Europska unija susreće, na procese i reforme u zemljama kandidatima te na utjecaj unutrašnje političke dinamike i sigurnosne situacije u državama zapadnog Balkana i njihov utjecaj na eurointegracijske procese.

Veleposlanik Hrvoje Marušić predstavio je hrvatska stajališta u ovom kontekstu, naglasivši pri tome kako politika proširenja ostaje jedna od najuspješnijih politika Europske unije te ju je stoga potrebno zadržati visoko na listi prioriteta u okviru nacionalnih i EU politika. Kazao je kako Republika Hrvatska ostaje snažan podupiratelj EU integracije „WB6“, kao najboljeg garanta stabilnosti, prosperiteta i demokratičnosti susjednih zemalja. Pored navedenoga, raspravljena je i aktualna politička i sigurnosna situacija u WB6, a u raspravu su se uključili brojni sudionici, uključujući i diplomatske predstavnike WB6.

Uspješnost ove inicijative značajno je doprinijela vidljivosti hrvatskih stajališta u odnosu na procese u regiji, a time i relevantnosti Republike Hrvatske kao norveškog partnera u regiji.