Oslo, 28. kolovoza 2020.

Suradnja HNK i Det Norske Teatret

Redatelj Ivica Buljan (direktor Drame HNK) koji surađuje s Det Norske Teatret i koji je režirao „Kraljevo“ M. Krleže prije dvije godine u Oslu, sada je bio pozvan režirati predstavu „Povijest bestijalnosti“ poznatog norveškog pisca Jensa Bjorneboea čime se obilježava 100 godišnjica njegovog rođenja. Unatoč pandemiji probe su nastavljene i premijera je održana 28. kolovoza u Oslu. Premijeri je bila nazočna i veleposlanica RH u Kraljevini Norveškoj, Andrea Gustović-Ercegovac.

Evo kako autora i njegovo djelo opisuje redatelj Ivica Buljan kada je za vrijeme proba u Oslu promišljao svoju predstavu:

Jens Bjørneboe (1920.–1976.) je predstavnik kulturnog radikalizma – tvrdio je da politika ne može biti sve, da kultura mora imati važniju i produktivniju ulogu. Anarhist, neumoljivi kritičar zapadne civilizacije i kapitalizma, u svojim djelima je opisivao izopačenost ljudskog duha i stravične posljedice masovnih krvoprolića iz prošlog stoljeća. U "Trilogiji bestijalnosti" piše o odgovornosti djelovanja i nedjelovanja, nasilju države nad nemoćnim pojedincem, o medicinskim eksperimentima u nacističkim logorima, o nedostacima obrazovnog sustava.

Nazivali su ga autsajder, heretik, „protivnik režima“. Ove oznake postat će izvor i motivacija za Bjørneboeovo političko angažiranje. Obračunava se s norveškim državnim aparatom, svima onima koje je doživljavao kao vladare i autoritete. Najbolje što vam mogu preporučiti je "Čitajte Jensa Bjørneboea"!

Ovaj vid kulturne suradnje između dvije države, dvije poznate kazališne kuće, dva direktora drame iznjedrio je osim prijateljstva i pozitivne kritike ovdašnjih medija te zapažen interes za kulturne domete jedne zemlje s juga.

Nazočna publika vrlo pozitivno je reagirala na ovu predstavu, a karte su rasprodane već nekoliko dana prije samog održavanja premijere „Povijest bestijalnosti“.