Bergen, 23. svibnja 2018.

Zapažen hrvatski nastup na „Bergen International Festival“

Michele Magaš, hrvatska inovatorica (proglašena najboljom EU inovatoricom za 2017. godinu, https://ec.europa.eu/unitedkingdom/news/british-croatian-entrepreneur-wins-2017-eu-prize-women-innovators_en), sudjelovala je u programu ovogodišnjeg festivala „Bergen Intertanational Festival“ („Festspillene i Bergen“ – FIB), gdje je održala nekoliko vrlo zapaženih izlaganja. Nastup Michele Magaš prvi je nastup sudionika iz Hrvatske u službenom programu FIB-a, koji se ove godine, uz vrlo bogat umjetnički program, fokusira na digitalizaciju te inovacije u sferi kulture putem brojnih stručnih skupova, javnih debata, seminara i radionica.

FIB je najstariji i najveći festival kulture u nordijskim zemljama, osnovan 1953. godine, a kroz 65 godina postojanja doživio je značajnu transformaciju od festivala klasične glazbe, do međunarodnog festivala koji ove godine obuhvaća više od 250 (službenih) događanja. Umjetnički program FIB-a čine glazbena djela najšireg stilskog raspona, a pored glazbe program obuhvaća i druge umjetničke forme poput teatra, plesa, filma i multimedijalnih djela, od čega su brojne praizvedbe. Broj posjetitelja FIB-a je redovito iznad 100.000, što uključuje i brojne strane posjetitelje, koji Bergen posjećuju namjenski zbog FIB-a, što jasno ukazuje na potencijal kulture kao generatora gospodarskog razvoja.

Ovogodišnji FIB bio je prilika i za susrete veleposlanika Hrvoja Marušića s brojnim potencijalnim partnerima, a posebno s vodstvom FIB-a, te je izgledan nastavak suradnje, čemu su u značajnoj mjeri doprinijela i vrlo zapažena izlaganja gospođe Magaš. 

Veleposlanik Marušić sudjelovao je i na „Bergen Digital Summit“ i „Bergen Business Seminar“ gdje su raspravljene teme inovativnog umjetničkog stvaralaštva, te posebno upravljanja kulturnim programima i projektima u kontekstu ubrzanog tehnološkog razvoja. Pored susreta s izvršnim i umjetničkim ravnateljem FIB-a Anders Beyerom te predsjednikom Upravnog odbora, ex A-HA Magne Furuholmenom, održani su i kraći sastanci s gradonačelnicom i predsjednicom gradskog vijeća Grada Bergena, te s brojnim članovima poslovne zajednice Bergena.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana